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MASSIMO TODARO

Curriculum e ricerca

Insegnamenti

Anno accademico Codice della materia Nome della materia CFU Corso di studi
2023/2024 10029 ALIMENTAZIONE ANIMALE (MODULO) 3 IMPRENDITORIALITA' E QUALITA' PER IL SISTEMA AGROALIMENTARE
2023/2024 22947 FISIOLOGIA DELLA NUTRIZIONE ANIMALE E MANGIMISTICA 8 FARMACEUTICA E NUTRACEUTICA ANIMALE
2023/2024 18708 MORFOFISIOLOGIA E ALIMENTAZIONE DEGLI ANIMALI DOMESTICI (MODULO) 3 SCIENZE E TECNOLOGIE AGRARIE
2023/2024 18751 NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE DEGLI ANIMALI 6 IMPRENDITORIALITA' E QUALITA' PER IL SISTEMA AGROALIMENTARE
2023/2024 15382 QUALITA' DEI PRODOTTI ZOOTECNICI E ALIMENTAZIONE ANIMALE C.I. 9 IMPRENDITORIALITA' E QUALITA' PER IL SISTEMA AGROALIMENTARE
2023/2024 17650 ZOOTECNICA C.I. 10 SCIENZE E TECNOLOGIE AGRARIE

Pubblicazioni

Data Titolo Tipologia Scheda
2024 Improve nutritive value of silage based on prickly pear peel by-products Articolo in rivista Vai
2024 Reduction of PDO Pecorino Siciliano cheese making duration: Microbial dynamics and quality attributes deriving from replacing whey permeate with hot water during cooking Articolo in rivista Vai
2024 The use of Brix refractometer as a simple and economic device to estimate the protein content of sheep milk Articolo in rivista Vai
2023 Microbial Ecology of Pecorino Siciliano PDO Cheese Production Systems Articolo in rivista Vai
2023 Effect of commission implementing regulation (EU) 2020/1319 on the bacterial composition of PDO Provola dei Nebrodi cheese Articolo in rivista Vai
2023 I polifenoli del foraggio di sulla per il miglioramento del benessere degli animali da latte e della qualità dei formaggi (DISOLASULLA) Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Sheep habit during hand milking, and relations between the incorrect hand milking procedure and mammary health Contributo in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2023 Dehydration preserves the ability of tanniferous sulla forage (Sulla coronaria (L.) Medik.) to improve nutritional, microbial and sensory traits of sheep cheese Abstract in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2023 Effect of lambing season on ewe’s colostrum composition Articolo in rivista Vai
2023 Relationships between chemical and physical parameters of bulk milk from Valle del Belice sheep Articolo in rivista Vai
2023 L’acido alfa-linolenico nei formaggi, potenziale biomarcatore dell’alimentazione con erba verde. I consumatori considerano qualitativamente migliori i prodotti lattiero caseari ottenuti da animali alimentati al pascolo, diventa quindi importante distinguerli Articolo in rivista Vai
2023 Chemometric Approaches to Analyse the Composition of a Ewe’s Colostrum Articolo in rivista Vai
2023 L'acido α-linolenico come biomarcatore della dieta a base di foraggio verde nei formaggi ovini Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2022 Effects of hay, dehydrated and fresh sulla forage on feed intake, milk production and oxidative status of ewes Contributo in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2022 An overview of the microbiological characteristics of the wooden shelves used in cheese ripening Articolo in rivista Vai
2022 COVID-19 and the Dairy and Meat Supply Chain Capitolo o Saggio Vai
2022 Feeding Dairy Ewes with Fresh or Dehydrated Sulla (Sulla coronarium L.) Forage. 1. Effects on Feed Utilization, Milk Production, and Oxidative Status Articolo in rivista Vai
2022 In Sicilia un'autentica rarità casearia: la Vastedda della valle del Belìce DOP Abstract in rivista Vai
2022 Il mese di produzione influenza la qualità di formaggi tipici? Abstract in rivista Vai
2022 Vastedda della valle del Belice DOP Capitolo o Saggio Vai
2022 Amaranthus grain as a new ingredient in diets for dairy cows: productive, qualitative, and in vitro fermentation traits Articolo in rivista Vai
2022 Feeding Dairy Ewes with Fresh or Dehydrated Sulla (Sulla coronarium L.) Forage. 2. Effects on Cheese Enrichment in Bioactive Molecules Articolo in rivista Vai
2022 The Quality of Five Natural, Historical Italian Cheeses Produced in Different Months: Gross Composition, Fat-Soluble Vitamins, Fatty Acids, Total Phenols, Antioxidant Capacity, and Health Index Articolo in rivista Vai
2022 A Multivariate Approach to Study the Bacterial Diversity Associated to the Wooden Shelves Used for Aging Traditional Sicilian Cheeses Articolo in rivista Vai
2022 Technical solutions for better storage of Prickly pear fruit by-products Contributo in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2022 The potential of feeding ewes with fresh or dehydrated sulla forage to enrich sheep cheese in molecular biomarkers of health quality Contributo in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Polyphasic Characterization of Microbiota of “Mastredda”, a Traditional Wooden Tool Used during the Production of PDO Provola dei Nebrodi Cheese Articolo in rivista Vai
2021 Dehydrated Sulla forage in dairy ewes feeding: effects on cheese properties Abstract in rivista Vai
2021 In-depth investigation of the safety of wooden shelves used for traditional cheese ripening Articolo in rivista Vai
2021 Formaggio al cioccolato, promettente abbinamento sensoriale e salutistico Articolo in rivista Vai
2021 Interaction between stearoyl-coenzyme A desaturase polymorphism and feeding system in affecting the fatty acid profile of sheep cheese Abstract in rivista Vai
2021 Nutritional profile of Ager cheese selection Abstract in rivista Vai
2021 Improvement of raw milk cheese hygiene through the selection of starter and non-starter lactic acid bacteria: The successful case of pdo pecorino siciliano cheese Review essay (rassegna critica) Vai
2021 Alkaline phosphatase survey in pecorino siciliano PDO cheese Articolo in rivista Vai
2020 Prickly pear by-product in the feeding of livestock ruminants: Preliminary investigation Articolo in rivista Vai
2020 Silage of prickly pears (Opuntia spp.) juice by-products Articolo in rivista Vai
2020 Addition of selected starter/non-starter lactic acid bacterial inoculums to stabilise PDO Pecorino Siciliano cheese production Articolo in rivista Vai
2020 Alimentazione dei capretti Capitolo o Saggio Vai
2020 Effects of adding solid and molten chocolate on the physicochemical, antioxidant, microbiological, and sensory properties of ewe's milk cheese Articolo in rivista Vai
2020 Il foraggio di sulla, nuove opportunità con la disidratazione Articolo in rivista Vai
2019 Prickly pear pulp in the feeding of livestock ruminants: preliminary investigation Abstract in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2019 Transformation of raw ewes' milk applying “Grana” type pressed cheese technology: Development of extra-hard “Gran Ovino” cheese Articolo in rivista Vai
2019 Effects of diets supplemented with medicinal mushroom myceliated grains on some production, health, and oxidation traits of dairy ewes Articolo in rivista Vai
2019 Production, oxidation traits and health of dairy ewes fed diets supplemented with fungus myceliated grains. Abstract in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2019 Improvement of oxidative status, milk and cheese production, and food sustainability indexes by addition of durum wheat bran to dairy cows’ diet Articolo in rivista Vai
2019 Influence of the early bacterial biofilms developed on vats made with seven wood types on PDO Vastedda della valle del Belìce cheese characteristics Articolo in rivista Vai
2019 Ecology of Vastedda della valle del Belìce cheeses: A review and recent findings to stabilize the traditional production Articolo in rivista Vai
2018 Impact of packaging on the microbiological, physicochemical and sensory characteristics of a “pasta filata” cheese Articolo in rivista Vai
2018 Evaluation of curd cooking on microbiological characteristics of “Grana” type pressed cheeses processed from raw ewes’ milk eedings Vai
2018 Retrospective study on the hygienic quality of fresh ricotta cheeses produced in Sicily, Italy Articolo in rivista Vai
2017 Effect of the inclusion of fresh lemon pulp in the diet of lactating ewes on the properties of milk and cheese Articolo in rivista Vai
2017 Effect of refrigerated storage on microbiological, chemical and sensory characteristics of a ewes’ raw milk stretched cheese Articolo in rivista Vai
2017 Anti-Listeria activity of lactic acid bacteria in two traditional Sicilian cheeses Articolo in rivista Vai
2017 La nutraceutica nei formaggi Articolo in rivista Vai
2017 Studio retrospettivo sulla qualità igienico-sanitaria delle ricotte prodotte in Sicilia eedings Vai
2017 Microbial diversity of traditional Sicilian cheeses Abstract in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2017 Effects of feeding diets supplemented with fungus myceliated grains on some production, health and oxidation traits of dairy ewes. eedings Vai
2017 Wheat bran as dietary tool to improve dairy production, oxidative status of lactating cows and food sustainability indexes. eedings Vai
2017 Effect of the wooden vats on traditional cheese characteristics Abstract in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2017 Impiego di batteri lattici autoctoni per il miglioramento igienico-sanitario del Pecorino Siciliano DOP Articolo in rivista Vai
2017 Seasonality of sheep milk freezing point and relationship with other chemical and physical milk parameters Contributo in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2016 Legume grain-based supplements in dairy sheep diet: Effects on milk yield, composition and fatty acid profile Articolo in rivista Vai
2016 Pecorino Siciliano DOP; Vastedda della valle del Belice DOP Altro Vai
2016 A large factory-scale application of selected autochthonous lactic acid bacteria for PDO Pecorino Siciliano cheese production Articolo in rivista Vai
2015 Effect of the inclusion of lemon citrus pulp in the diet of Valle del Belice lactating ewes. Milk production and composition. eedings Vai
2015 An Investigation of the Shelf-life of PDO Vastedda della Valle del Belice Cheese Subjected to Different Packaging Systems Alternative to Vacuum eedings Vai
2015 Feeding and management techniques to favour summer sheep milk and cheese production in the Mediterranean environment Articolo in rivista Vai
2015 Determination of milk production losses in Valle del Belice sheep following experimental infection of Mycoplasma agalactiae Articolo in rivista Vai
2015 Aseasonal sheep and goat milk production in the Mediterranean area: Physiological and technical insights Articolo in rivista Vai
2014 Il caglio in pasta utilizzato per la produzione di formaggi tradizionali siciliani: indagine microbiologica eedings Vai
2014 The quality of Valle del Belice sheep’s milk and cheese produced in the hot summer season in Sicily Articolo in rivista Vai
2014 Contagious agalactiae: a prelimanr study on the impact on milk production of sicilian sheep eedings Vai
2014 Contagious agalactiae: a preliminary study on its impact on milk production of Sicilian sheep eedings Vai
2013 BATTERI LATTICI CON ATTIVITA’ ANTIBATTERICA ISOLATI DA FORMAGGI TRADIZIONALI SICILIANI eedings Vai
2013 UTILIZZO DEL LATTODINAMOGRAFO PER LA VALUTAZIONE DELL’ATTIVITA’ COAGULANTE DI CAGLI IN PASTA ARTIGIANALI. eedings Vai
2013 ORGANIC SHEEP MILK PRODUCTION AND QUALITY BY USE OF LEGUME GRAINS AS DIETARY SUPPLEMENT eedings Vai
2013 Effetti della dieta sul profilo acidico del latte di capre con diverso genotipo per l’αs1-CN. eedings Vai
2013 Selected lactic acid bacteria as a hurdle to the microbial spoilage of cheese: application on a traditional raw ewes’ milk cheese. Articolo in rivista Vai
2013 Influence of fresh forage-based diets and alfaS1-casein (CSN1S1) genotype on nutrient intake and productive, metabolic, and hormonal responses in milking goats Articolo in rivista Vai
2013 Effects of diet on casein and fatty acid profiles of milk from goats differing in genotype for αS1-casein synthesis Articolo in rivista Vai
2013 Che Vastedda! Uno studio: d'estate è ancora più buona Articolo in rivista Vai
2013 Vastedda: la pasta filata della valle del Belìce Articolo in rivista Vai
2013 Effects of αs1-casein and k- casein genotypes on nutrient intake and milk production in Girgentana goats: a further investigation eedings Vai
2012 DETERMINAZIONE DI PARAMETRI CHIMICI MEDIANTE TECNOLOGIA NIR (FOODSCAN™ DAIRY ANALYSER) IN CAMPIONI DI FORMAGGIO “CACIOCAVALLO PALERMITANO" eedings Vai
2012 Growth performance in heavy lambs experimentally treated with 17 β-estradiol Articolo in rivista Vai
2012 Effects of continuous and rotational grazing of different forage species on ewe milk production Articolo in rivista Vai
2012 Implicazioni legate alla destagionalizzazione degli ovini: gli effetti sulle produzioni eedings Vai
2012 Effect of different salting technologies on the chemical and microbiological characteristics of PDO Pecorino Siciliano cheese Articolo in rivista Vai
2011 Analysis of microbiological variation in PDO Vastedda della valle del Belìce cheese during the storage period eedings Vai
2011 Effects of nutritional level on lactating response of Girgentana goats with different CSN1S1 genotype eedings Vai
2011 Effetti della specie foraggera e della tecnica di pascolamento sulla produzione di latte ovino. Capitolo o Saggio Vai
2011 La Vastedda della valle del Belìce, da oggi formaggio DOP europeo Articolo in rivista Vai
2011 Effect of diet and CSN1S1 genotype on nutritional, productive and metabolic responses of milking Girgentana goats eedings Vai
2011 Dairy ewes fed with fresh citrus by-product feedstuff: the effect on Vastedda cheese characteristics eedings Vai
2011 Latte bovino, ovino e caprino congelato: variazione dei parametri fisici, chimici e tecnologici Articolo in rivista Vai
2010 Influenza della specie foraggera pascolata sulla produzione di latte ovino eedings Vai
2010 Effetto della tecnica di pascolamento sulla produzione di latte ovino eedings Vai
2010 Free fatty acids and other volatile compounds for the characterization of “Vastedda della valle del Belice” cheese Articolo in rivista Vai
2010 Valutazione dei parametri lattodinamografici sul latte bovino, ovino e caprino congelato eedings Vai
2010 Influenza del genotipo per l'alfa s1 caseina sulla qualità del latte di capre Maltesi eedings Vai
2010 Influenza del tipo di salatura sulle caratteristiche del Pecorino Siciliano DOP eedings Vai
2009 Effetto di alcuni parametri sulla crescita e sopravvivenza di Brucella melitensis in relazione al processo produttivo dei formaggi ovini tipo "Pecorino Siciliano" eedings Vai
2009 Vastedda della valle del Belice cheese: experimental contamination with Salmonella and Listeria spp. eedings Vai
2009 Utilization of mulberry leaves (Morus latifolia cv. Kokusou 21) in diets for dairy ewes Articolo in rivista Vai
2009 Il latte e i suoi derivati: un alimento senza limiti di età Monografia Vai
2009 Proceedings of the ASPA 18th Congress, Palermo, June 9-12, 2009 Curatela Vai
2009 Milk production and physiological traits of ewes and goats housed indoor or grazing at different daily timing in summer Articolo in rivista Vai
2009 Vastedda della valle del Belìce: processo produttivo e contaminazione sperimentale con Salmonella spp. Articolo in rivista Vai
2008 Latte ovino e caprino in estate con il pascolamento notturno Articolo in rivista Vai
2008 Relationships between dietary factors and milk urea nitrogen level in goats grazing herbaceous pasture Articolo in rivista Vai
2008 Vastedda della valle del Belìce, una DOP che può dare molto Articolo in rivista Vai
2007 Effetti del pascolo del vigneto sul latte ovino Articolo in rivista Vai
2007 Dietary factors associated with the concentration of milk urea nitrogen in grazing goats eedings Vai
2007 Factors associated with milk urea concentrations in Girgentana goats Articolo in rivista Vai
2007 Molecular characterization of dominant bacterial population in “Vastedda della Valle del Belìce” cheese: preliminary investigation Articolo in rivista Vai
2007 Palatability and in vivo digestibility of Mulberry leaves (Morus latifolia CV. Kokusou 21) in sheep feeding Articolo in rivista Vai
2007 Vastedda della valle del Belìce cheese: production and microbiological investigation eedings Vai
2006 Formaggio Pecorino Siciliano: composizione chimica e profilo acidico eedings Vai
2006 Utilizzazione delle foglie di gelso bianco (varietà Kokuso) nell'alimentazione degli ovini. eedings Vai
2006 L’alimentazione di ovini con polpe fresche di limone: effetti sulla qualità della "Vastedda" eedings Vai
2006 Le polpe fresche di limone nella dieta delle pecore da latte: effetti sulla qualità del latte di massa eedings Vai
2006 Il pascolo degli ovini nel vigneto: valutazione della qualità delle produzioni lattiero-casearie eedings Vai
2006 Use of weaning concetrate in the feeding of suckling kids: effects on meat quality Articolo in rivista Vai
2006 Caratterizzazione chimica dei diversi tipi lattodinamografici di latte ovino eedings Vai
2006 Influenza della conformazione della mammella di pecore Valle del Belice sulla qualità del latte eedings Vai
2005 The influence of somatic cell count on sheep milk composition and cheesemaking properties Articolo in rivista Vai
2005 La capra Messinese Monografia Vai
2005 Relazioni fra il contenuto di cellule somatiche e l’isolamento di germi mastidogeni in campioni di latte di massa ovino eedings Vai
2005 Influenza del contenuto in cellule somatiche sulla composizione del latte ovino e sulle caratteristiche del formaggio Articolo in rivista Vai
2005 Effect of propylene glycol on pre- and post-partum performance by dairy ewes Articolo in rivista Vai
2005 Osservazioni su alcuni parametri di composizione e igienico-sanitari del latte d’asina Articolo in rivista Vai
2005 Multivariate factor analysis of Girgentana goat milk composition Articolo in rivista Vai
2004 Demographic characterization and genetic variability of the Girgentana goat breed by the analysis of genealogical data Articolo in rivista Vai