Salta al contenuto principale
Passa alla visualizzazione normale.

VITTORIO FARINA

Curriculum e ricerca

Insegnamenti

Anno accademico Codice della materia Nome della materia CFU Corso di studi
2023/2024 18942 ALIMENTI E PRODUZIONI DI ORIGINE VEGETALE (MODULO) 3 DIETISTICA (ABILITANTE ALLA PROFESSIONE SANITARIA DI DIETISTA)
2023/2024 16064 ARBORICOLTURA URBANA (MODULO) 6 SCIENZE DELLE PRODUZIONI E DELLE TECNOLOGIE AGRARIE
2023/2024 19669 ARBORICOLTURA URBANA E ARCHITETTURA RURALE C.I. 12 SCIENZE DELLE PRODUZIONI E DELLE TECNOLOGIE AGRARIE
2023/2024 18948 CHIMICA E PRODUZIONE DEGLI ALIMENTI C.I. 6 DIETISTICA (ABILITANTE ALLA PROFESSIONE SANITARIA DI DIETISTA)
2023/2024 17063 FRUTTICOLTURA TROPICALE E SUBTROPICALE 3 IMPRENDITORIALITA' E QUALITA' PER IL SISTEMA AGROALIMENTARE

Pubblicazioni

Data Titolo Tipologia Scheda
2023 AVOCADO PEELS AND SEEDS FROM HASS VARIETIES: FROM INDUSTRIAL BY-PRODUCTS TO CIRCULAR REUSE Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Hydrolate and EO Application to Reduce Decay of Carica papaya during Storage Articolo in rivista Vai
2023 Da scarto alimentare a nuova risorsa una seconda vita per i piccoli frutti Articolo in rivista Vai
2023 Dai semi di nespolo un film biosostenibile per aumentare la shelf-life del lampone Articolo in rivista Vai
2023 Phenology and Fruit Growth Dynamics of Mango (Mangifera indica L.) in Greenhouse and Open Air in Mediterranean Climate Articolo in rivista Vai
2023 Mango di IV gamma: come valorizzarne la shelf life utilizzando un rivestimento commestibile a base di olio essenziale estratto dalle foglie del Neem. Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Reduction of Pericarp Browning and Microbial Spoilage on Litchi Fruits in Modified Atmosphere Packaging Articolo in rivista Vai
2023 La coltivazione sotto rete o film plastico a copertura parziale non altera l’attività fotosintetica o i tratti qualitativi del mango “Kensington Pride” Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Tray-drying is a new way to valorise white-fleshed peach fruit Articolo in rivista Vai
2023 Use of xanthan gum and calcium ascorbate to prolong cv. Butirra pear slices shelf life during storage Articolo in rivista Vai
2023 Effects of xanthan gum and calcium ascorbate treatments on color and nutritional quality of fresh cut pear fruit Articolo in rivista Vai
2023 Edible Coating a base di idrolato e di olio essenziale di origano per ridurre il decadimento postraccolta in frutti di papaya Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Effetti della disidratazione convettiva e successiva conservazione in atmosfera modificata su frutti di arancia rossa di Sicilia Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Coltivazione del mango: la buona riuscita dipende dal microclima Articolo in rivista Vai
2023 Caffè, buone prospettive per la coltivazione in ambiente protetto Articolo in rivista Vai
2023 A novel microbiological approach to impact the aromatic composition of sour loquat beer Articolo in rivista Vai
2023 Portugal and Common Blond Oranges: are they the same Variety? Characteristics and Enhancement of the Oldest European Sweet Orange Variety Articolo in rivista Vai
2023 Can Dried Fruits Replace Unhealthy Snacking among Millennials? An Empirical Study on Dried Fruit Consumption in Italy Articolo in rivista Vai
2023 Climate change multi-risk assessment for mango cultivation in Sicily, Italy by using bayesian network Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 The climate of mango producing areas: a case study on three islands Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Green coffee, bioactive compounds’ analysis of experimental cultivation in Sicily: a new frontier in the Sicilian food sector Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 A Functional End-Use of Avocado (cv. Hass) Waste through Traditional Semolina Sourdough Bread Production Articolo in rivista Vai
2023 Chemical composition and anti-radical properties of coffee cherry cultivated in Mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2023 Effetti della disidratazione in corrente di aria calda e dell’atmosfera modificata sulla qualità di frutti di mango Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Farina di avocado: un nuovo prodotto ottenibile dai frutti di scarto Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Use of Lachancea thermotolerans and Saccharomyces cerevisiae isolated from manna ash products to improve quality of loquat beer Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2022 Studio della qualità dei frutti e della risposta fotosintetica di tre cultivar di Mango (Mangifera indica L.) coltivate in serra in Sicilia Articolo in rivista Vai
2022 La coltivazione della papaia (Carica papaya L.) in Sicilia: aspetti agronomici e qualità dei frutti Articolo in rivista Vai
2022 Effect of mucilage edible coating on fresh-cut nectarine cultivar ‘Big Bang’ Articolo in rivista Vai
2022 Ricerca Unipa su diradamento e tasso di crescita dei frutti in piante di nespolo del Giappone Articolo in rivista Vai
2022 Nespole disidratate: un nuovo prodotto creato a partire da frutti di scarto Articolo in rivista Vai
2022 Effect of alginate-based coating charged with hydroxyapatite and quercetin on colour, firmness, sugars and volatile compounds of fresh cut papaya during cold storage Articolo in rivista Vai
2022 Shading Net and Partial Covering Plastic Film Do Not Affect Phenology, Photosynthetic Activity or Fruit Quality Traits of Kensington Pride Mango Articolo in rivista Vai
2022 Modified Atmosphere Packaging and low temperature storage extend marketability of cherimoya (Annona cherimola Mill.) Articolo in rivista Vai
2022 Fruttiferi tropicali e subtropicali. Avocado Capitolo o Saggio Vai
2022 Fruttiferi tropicali e subtropicali. Mango Capitolo o Saggio Vai
2022 Fruttiferi tropicali e subtropicali. Litchi Capitolo o Saggio Vai
2022 Physiological Disorders Capitolo o Saggio Vai
2022 Fruttiferi tropicali e subtropicali. Nespolo del Giappone Capitolo o Saggio Vai
2022 Fruttiferi tropicali e subtropicali. Papaia Capitolo o Saggio Vai
2022 Understanding Blood versus Blond Orange Consumption: A Cross-Cultural Study in Four Countries Articolo in rivista Vai
2022 Effect of Pulp Pigmentation Intensity on Consumer Acceptance of New Blood Mandarins: A Cross-Cultural Study in Spain and Italy Articolo in rivista Vai
2022 Physiology: Flowering, Fruit Set and Development, and Ripening Capitolo o Saggio Vai
2022 Use of Hanseniaspora uvarum and a novel strain of Saccharomyces cerevisiae isolated from manna ash to produce loquat beer Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2022 The Use of Opuntia ficus-indica Mucilage and Aloe arborescens as Edible Coatings to Improve the Physical, Chemical, and Microbiological Properties of ‘Hayward’ Kiwifruit Slices Articolo in rivista Vai
2022 Genotype influence on shelf life behaviour of minimal processed loquat (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) fruit: the role of sugar, acid organics and phenolic compounds Articolo in rivista Vai
2022 Calcium Ascorbate Coating Improves Postharvest Quality and Storability of Fresh-Cut Slices of Coscia and Abate Fétel Pears (Pyrus communis L.) Articolo in rivista Vai
2022 Fresh-Cut Mangoes: How to Increase Shelf Life by Using Neem Oil Edible Coating Articolo in rivista Vai
2022 Effects of combinational use of controlled atmosphere, cold storage and edible coating applications on shelf life and quality attributes of fresh-cut persimmon fruit Articolo in rivista Vai
2022 The role of mucilage of Opuntia ficus-indica Mill. on sweet cherry fruit during storage Articolo in rivista Vai
2022 Effects of Tray-Drying on the Physicochemical, Microbiological, Proximate, and Sensory Properties of White- and Red-Fleshed Loquat (Eriobotrya Japonica Lindl.) Fruit Articolo in rivista Vai
2022 Influence of indigenous Hanseniaspora uvarum and Saccharomyces cerevisiae from sugar-rich substrates on the aromatic composition of loquat beer Articolo in rivista Vai
2021 Qualitative traits and shelf life of fig fruit (cv Melanzana) treated with Aloe vera gel coating Articolo in rivista Vai
2021 Nuovi spazi di coltivazione e futuro interessante per l’Annona cherimola Articolo in rivista Vai
2021 The effect of two growth bio regulators on the physiological, phenological and qualitative parameters of peach tree production Articolo in rivista Vai
2021 Effect of Different Modified Atmosphere Packaging on the Quality of Mulberry Fruit (Morus alba L. cv Kokuso 21) Articolo in rivista Vai
2021 Postharvest quality and sensory attributes of organically grown Ficus carica L Articolo in rivista Vai
2021 Effects of Argon-Based and Nitrogen-Based Modified Atmosphere Packaging Technology on the Quality of Pomegranate (Punica granatum L. cv. Wonderful) Arils Articolo in rivista Vai
2021 Fruit growth stage transitions in two mango cultivars grown in a mediterranean environment Articolo in rivista Vai
2021 The use of MAP for maintaining quality of ‘Bifara’ fig fruits Articolo in rivista Vai
2021 Non-destructive determination of ‘Big Bang’ nectarine quality and harvest maturity Articolo in rivista Vai
2021 Aloe-based edible coating to maintain quality of fresh-cut italian pears (Pyrus communis L.) during cold storage Articolo in rivista Vai
2021 Effect of harvest date on mango (Mangifera indica l. cultivar osteen) fruit’s qualitative development, shelf life and consumer acceptance Articolo in rivista Vai
2021 Hormonal and carbohydrate control of fruit set in avocado ‘Lamb Hass’. A question of the type of inflorescence? Articolo in rivista Vai
2021 New clones and old varieties: Quality of sicilian hillside apple cultivation Articolo in rivista Vai
2021 Analysis of aroma compounds of nine autochthonous and non-autochthonous loquat cultivars grown in Sicily Articolo in rivista Vai
2021 Mango siciliano di IV gamma: come aumentarne la shelf life con l’uso di film edibili di origine naturale. Articolo in rivista Vai
2021 Effetti della tecnologia Modified Atmosphere Packaging a base di argon sulla qualità degli arilli di melograno (Punica granatum L. cv. Wonderful) Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Primi risultati sulla disidratazione del mango siciliano: un prodotto nuovo che fa bene alla salute Articolo in rivista Vai
2021 Valutazione dei cambiamenti qualitativi di frutti di pero trattati con edible coating in post-raccolta Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Effetto di tre diversi edible coating a base di gel di Aloe vera sulla qualità di frutti di kiwi di IV gamma Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Pera Coscia siciliana di IV gamma, effetti degli edible coating sulla qualità dei frutti Articolo in rivista Vai
2021 Cresce l’interesse per le colture tropicali. Il caso della papaia in Sicilia Articolo in rivista Vai
2021 Avocado “born in Sicily”, gli agricoltori scommettono su questa produzione Articolo in rivista Vai
2021 Effetto di diversi trattamenti Modified Atmosphere Packaging (MAP) sulla qualità di frutti di gelso (Morus alba L. cv Kokuso 21) Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Pomegranate Cultivation in Mediterranean Climate: Plant Adaptation and Fruit Quality of ‘Mollar de Elche’ and ‘Wonderful’ Cultivars Articolo in rivista Vai
2020 Water deficit affects the growth and leaf metabolite composition of young loquat plants Articolo in rivista Vai
2020 La coltivazione del mango nel Mediterraneo: dinamiche di crescita e variabili climatiche Articolo in rivista Vai
2020 Use of Aloe vera gel-based edible coating with natural anti-browning and anti-oxidant additives to improve post-harvest quality of fresh-cut 'Fuji' apple Articolo in rivista Vai
2020 Physicochemical, Nutraceutical and Sensory Traits of Six Papaya (Carica papaya L.) Cultivars Grown in Greenhouse Conditions in the Mediterranean Climate Articolo in rivista Vai
2020 Evolution of Carotenoids, Sensory Profiles and Volatile Compounds in Microwave-Dried Fruits of Three Different Loquat Cultivars (Eriobotrya japonica Lindl.) Articolo in rivista Vai
2020 Postharvest Application of Aloe vera Gel-Based Edible Coating to Improve the Quality and Storage Stability of Fresh-Cut Papaya Articolo in rivista Vai
2020 Food quality, sensory attributes and nutraceutical value of fresh “Osteen” mango fruit grown under mediterranean subtropical climate compared to imported fruit Articolo in rivista Vai
2020 Gelso: disidratazione ad essiccazione ad aria calda per la sua conservazione Articolo in rivista Vai
2020 First record of Icerya seychellarum and confirmed occurrence of Aulacaspis tubercularis (Hemiptera: Coccomorpha) in Italy Articolo in rivista Vai
2020 Extending the Shelf Life of White Peach Fruit with 1-Methylcyclopropene and Aloe arborescens Edible Coating Articolo in rivista Vai
2020 Chemical–Physical, sensory analyses and consumers’ quality perception of local vs. imported loquat fruits: a sustainable development perspective Articolo in rivista Vai
2020 Tree-Ripe Mango Fruit: Physicochemical Characterization, Antioxidant Properties and Sensory Profile of Six Mediterranean-Grown Cultivars Articolo in rivista Vai
2020 Effect of three different aloe vera gel-based edible coatings on the quality of fresh-cut “Hayward” kiwifruits Articolo in rivista Vai
2020 Evolution of carotenoid content, antioxidant activity and volatiles compounds in dried mango fruits (Mangifera Indica L.) Articolo in rivista Vai
2020 Mango e avocado nuove acquisizioni sulla coltivazione in Sicilia Articolo in rivista Vai
2020 I frutti tropicali e sub-tropicali Capitolo o Saggio Vai
2020 Melograno, studio sulla qualità degli arilli con la conservazione in atmosfera modificata Articolo in rivista Vai
2020 Pomological, sensorial, nutritional and nutraceutical profile of seven cultivars of Cherimoya (Annona cherimola Mill) Articolo in rivista Vai
2020 Changes In Physico-Chemical Traits and Enzymes Oxidative System During Cold storage Of ‘Formosa’ Papaya Fresh Cut Fruits Grown In The Mediterranean Area (Sicily) Articolo in rivista Vai
2020 Fruit yield and quality of 'Valencia' orange trees under long-term partial rootzone drying Articolo in rivista Vai
2019 Food quality and nutraceutical value of nine cultivars of mango (Mangifera indica L.) fruits grown in Mediterranean subtropical environment Articolo in rivista Vai
2019 Yield, pomological characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of Annona cherimola Mill. Grown in mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2019 Evaluation of Late-Maturing Peach and Nectarine Fruit Quality by Chemical, Physical, and Sensory Determinations Articolo in rivista Vai
2019 Chemical–physical characteristics, polyphenolic content and total antioxidant activity of three Italian-grown pomegranate cultivars Articolo in rivista Vai
2019 La coltivazione del melograno in Sicilia: qualità dei frutti e adattamento di due cultivar Articolo in rivista Vai
2019 Do Grapholita funebrana Infestation Rely on Specific Plum Fruit Features? Articolo in rivista Vai
2019 Innovazione varietale, genotipi tradizionali e qualità dei frutti nella melicoltura siciliana Articolo in rivista Vai
2019 Gelso in Sicilia: qualità, caratterizzazione e comportamento dei frutti in post-raccolta Articolo in rivista Vai
2019 Drying kinetics and physico-chemical quality of mango slices Articolo in rivista Vai
2018 Effects of gellan-based coating application on litchi fruit quality traits Articolo in rivista Vai
2018 Quality changes in fresh-cut mango cubes submitted to different gas partial pressure of active MAPs Articolo in rivista Vai
2018 Effect of low SO2 postharvest treatment on quality parameters of ‘Italia’ table grape during prolonged cold storage Articolo in rivista Vai
2018 Evaluation of quality attributes and consumer preference of fresh or imported mangoes in Italy Articolo in rivista Vai
2018 Quality determinants of avocado fruit consumption in italy. Implications for small farms Articolo in rivista Vai
2018 Heat requirements for loquat fruit development may be assessed with a Beta model approach Articolo in rivista Vai
2018 La coltivazione della Papaya in Sicilia: qualità dei frutti e prospettive Articolo in rivista Vai
2018 Spazio alle nuove specie: actinidia, piccoli frutti, tropicali Articolo in rivista Vai
2018 Esotico mediterraneo in Sicilia: mango, papaya, lici, anona e nespolo Articolo in rivista Vai
2018 La confezione in atmosfera controllata migliora la qualità post-raccolta del lici Articolo in rivista Vai
2018 Frigoconservazione ed edible coating per la conservazione post-raccolta dei frutti della pesca Settembrina Articolo in rivista Vai
2018 Sicilia, Isola Tropicale Articolo in rivista Vai
2018 Fatty acids and sugar composition of avocado fruit during harvesting time and post-harvest ripening period: A review Articolo in rivista Vai
2017 Postharvest quality and sensory attributes of ‘Pesca di Bivona’ peaches (Prunus persica L.) during storage Articolo in rivista Vai
2017 Shelf-life and quality of fresh-cut peach Cv 'Ruby Rich' at different maturity stage Articolo in rivista Vai
2017 Quality changes of tropical and subtropical fresh-cut fruits mix in modified atmosphere packaging Articolo in rivista Vai
2017 Innovative techniques to reduce chilling injuries in mango (Mangifera Indica L.) trees under mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2017 Effects of 1-Methylcyclopropene on postharvest quality traits, antioxidant activity and ascorbic acid content of mature-ripe mango fruits Articolo in rivista Vai
2017 Effects of 1-MCP on post harvest quality and internal browning of white-flesh loquat fruit during cold storage Articolo in rivista Vai
2017 Effects of Zinc Foliar Nutrition on ‘Gala’ Apple (Malus Domestica Borkh) Fruit Quality Articolo in rivista Vai
2017 Effects of rapid refrigeration and modified atmosphere packaging on litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit quality traits Articolo in rivista Vai
2017 Instrumental and sensory evaluation of seven apple (Malus domestica borkh.) cultivars under organic cultivation in Sicily Articolo in rivista Vai
2017 Urban landscape evolution as a consequence of an invasive pest: The case of a small sicilian town Articolo in rivista Vai
2017 Consumer interest towards tropical fruit: factors affecting avocado fruit consumption in Italy Articolo in rivista Vai
2017 Fruit production and quality evaluation of four litchi cultivars (Litchi chinensis Sonn.) grown in Mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2017 Chemical-physical and nutritional characteristics of mature-green and mature-ripe 'Kensington Pride' mango fruit cultivated in Mediterranean area during cold storage Articolo in rivista Vai
2017 Colture tropicali in clima mediterraneo, ecco il mango “made in Italy” Articolo in rivista Vai
2017 Validation of a mechanistic model for predicting fruit scab infection on different loquat cultivars Articolo in rivista Vai
2016 Pomological Traits, Sensory Profile and Nutraceutical Properties of Nine Cultivars of Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) Fruits Grown in Mediterranean Area Articolo in rivista Vai
2016 Quality changes during postharvest life in white fleshed peach (Prunus Persica L. Batsch) fruits: Preliminary observations Articolo in rivista Vai
2016 Fruit quality evaluation of affirmed and local loquat (Eriobotrya japonica Lindl) cultivars using instrumental and sensory analyses Articolo in rivista Vai
2016 Fruit Quality Traits of Six Ancient Apple (Malus domestica Borkh) Cultivars Grown in the Mediterranean Area Articolo in rivista Vai
2016 Effetto del trattamento con 1-meticiclopropene su frutti di mango (Mangifera indica L.) della cul ti var Kei tt, conservati a temperatura ambiente eedings Vai
2016 Mass modelling by dimension attributes for Mango (Mangifera indica cv. Zebdia) relevant to post-harvest and food plants engineering Articolo in rivista Vai
2016 LA QUALITÀ DEL MANGO PRODOTTO IN SICILIA, ASPETTI COLTURALI DELLA PAPAYA, DEL LICI E DEL NESPOLO DEL GIAPPONE Articolo in rivista Vai
2016 VALIDACIÓN Y CALIBRACIÓN DE UN MODELO EPIDEMIOLÓGICO PARA PREDECIR EL MOTEADO DEL NÍSPERO CAUSADO POR Fusicladium eriobotryae EN SICILIA eedings Vai
2016 Nuove introduzioni varietali di mango in Sicilia: qualità chimico-fisica e sensoriale dei frutti eedings Vai
2016 Comparative study on the quality characteristics of some Egyptian mango cultivars used for food processing Articolo in rivista Vai
2015 Prediction of Harvest Time in Peach [Prunus persica (L.) Batsch] Fruit Using the DA-Meter Articolo in rivista Vai
2015 Effect of Passive Atmosphere and Chemical Treatment on Fresh Cut of White-Flesh Peach Cultivar ‘Settembrina di Bivona’ Articolo in rivista Vai
2015 Pomological Traits, Sensory Characteristics, and Antioxidant Activity in Fruits of Nine Loquat Cultivars Grown in Sicily Articolo in rivista Vai
2015 METABOLIC PROMOTERS AFFECT YIELD AND FRUIT QUALITY OF 'SANFILIPPARA' AND 'TRABIA' LOQUAT Articolo in rivista Vai
2015 1-Methylcyclopropene Delays Ripening and Improves Postharvest Quality of White Flesh Loquat Articolo in rivista Vai
2015 Fruit Ripening Evolution in Settembrina di Leonforte and Gialla Tardiva di Leonforte Peach [Prunus persica (L.) Batsch] Ecotypes Articolo in rivista Vai
2015 Changes in ascorbic acid content in fresh cut sicilian yellow-flesh peaches. Articolo in rivista Vai
2015 Mango (Mangifera indica L.) Capitolo o Saggio Vai
2015 Utilizzo di tecniche innovative per limitare i danni da freddo in piante di mango (Mangifera indica L.) in clima mediterraneo eedings Vai
2015 EVALUATION OF SEED GERMINATION AND SEEDLING GROWTH OF SICILIAN AND INTERNATIONAL LOQUAT CULTIVARS Articolo in rivista Vai
2015 CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF FIVE LOQUAT CULTIVARS Articolo in rivista Vai
2015 Melo Articolo in rivista Vai
2015 Qualità pomologica e sensoriale di 10 varietà di mango (Mangifera indica L.) coltivate in Sicilia eedings Vai
2015 Evaluation of morphological and genetic diversity of loquat accessions grown in sicily Articolo in rivista Vai
2014 Use of seeds from local loquat ecotypes for rootstock production eedings Vai
2014 Attitudine alla frigo-conservazione di frutti di pesco (Prunus Persica L. Batsch) a polpa bianca eedings Vai
2014 Pomological traits, sensory characteristics and antioxidant activity in fruits of nine loquat cultivars grown in Sicily. eedings Vai
2014 Effects of 1-Methylcyclopropene on post harvest quality of white flesh loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit. eedings Vai
2014 Effects of 1-methylcyclopropene on postharvest quality of white- and yellow-flesh loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit Articolo in rivista Vai
2014 Evaluation of morphological and genetic diversity of loquat accessions grown in Sicily. Poster pubblicato in volume Vai
2014 Fruit chemical and sensory characteristics of five loquat (Eriobotrya japonica Lindl) cultivars. eedings Vai
2014 Sull’impiego di inoculi AM in ambito vivaistico eedings Vai
2014 Effect of metabolic promoters on yeld and fruit quality of 'Sanfilippara' and 'Trabia' loquat. eedings Vai
2013 Caratterizzazione chimico-fisica e sensoriale di frutti di mango (Mangifera indica L.) coltivati in Sicilia . eedings Vai
2013 Evoluzione delle caratteristiche qualitative dei frutti di pesco lungo la filiera con l'ausilio del DA-Meter Abstract in rivista Vai
2013 Tree and orchard variability of Silver King nectarine(Prunus persica (L.) Batsch) fruit quality components Articolo in rivista Vai
2013 Fruit Regulates Bud Sprouting and Vegetative Growth in Field-Grown Loquat Trees (Eriobotrya japonica Lindl.): Nutritional and Hormonal changes. Articolo in rivista Vai
2013 Changes in ascorbic acid content in fresh cut Sicilian yellow-flesh peaches during post harvest and in fresh cuts. eedings Vai
2013 Effect of passive atmosphere and chemical treatment on fresh cut of white flesh peach cultivar Settembrina di Bivona eedings Vai
2013 Prediction of harvest time in peach (Prunus persica L. Batsch) fruit using the DA-meter eedings Vai
2013 Fruit ripening evolution in ‘Settembrina di Leonforte’ and ‘Tardiva di Leonforte’ peach (Prunus persica L. Batsch) ecotypes. eedings Vai
2013 Indagine sulle pesche di IV gamma della cv Settembrina di Bivona sottoposta a diversi trattamenti antiossidanti eedings Vai
2012 Profilo sensoriali di frutti di Mango (Mangifera Indica L.) coltivati in Sicilia eedings Vai
2012 Stato attuale e potenzialità di mercato del Mango (Mangifera Indica L.) coltivato in Sicilia eedings Vai
2012 Caratteristiche qualitative di frutti di Mango (Mangifera Indica L.) sottoposti a frigo-conservazione eedings Vai
2012 Caratteristiche qualitative di frutti di Lici (Litchi Chinensis) coltivati nella Sicilia Nord-Orientale eedings Vai
2012 QUALITÀ CHIMICO-FISICA, SENSORIALE E NUTRACEUTICA DI FRUTTI DI NESPOLO DEL GIAPPONE (Eriobotria JaponicaLINDL) eedings Vai
2012 Fruit quality of Sicilian, commercially affirmed, and newly selected apple varieties: potential resources for genetic improvement and specialty markets Capitolo o Saggio Vai
2012 Effect of Sunred metabolic promoter and deficit irrigation on fruit quality of 'Valencia' oranges eedings Vai
2012 Use of selected autochthonous lactic acid bacteria for Spanish-style table olive fermentation. Articolo in rivista Vai
2012 Effects of partial rootzone drying and rootstock vigour on dry matter partitioning of apple trees (Malus domestica cvar Pink lady). Articolo in rivista Vai
2012 ATTITUDINE ALLA FRIGOCONSERVAZIONE DI TRE VARIETÀ DI PESCO Prunus Persica (L.) BATSCH A POLPA BIANCA eedings Vai
2012 Fruit yield and quality responses of apple cvars Gala and Fuji to partial rootzone drying under Mediterranean conditions Articolo in rivista Vai
2012 Profilo sensoriale di frutti di mango (Mangifera indica L.) coltivati in Sicilia. eedings Vai
2011 Evoluzione delle caratteristiche qualitative dei frutti di pesco lungo la filiera con l’ausilio del DA-Meter. eedings Vai
2011 GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY OF 'PELUCHE' LOQUAT UNDER WINDBREAK NETS Articolo in rivista Vai
2011 Evoluzione della maturazione dei frutti di pesco Settembrina di leonforte e Tardiva di Leonforte. eedings Vai
2011 Study of green Sicilian Table Olive Fermentation Through Microbiological, Chemical, Hs-Spme and Sensory analyses eedings Vai
2011 Prime osservazioni sulla qualità dei frutti di pesco (cv Stark Saturn) in Sicilia. eedings Vai
2011 Utilizzo del DA-Meter nella valutazione qualitativa dei frutti di pesco in Sicilia eedings Vai
2011 FRUIT QUALITY EVALUATION OF FOUR LOQUAT CULTIVARS GROWN IN SICILY Articolo in rivista Vai
2011 Yield and Fruit Quality Characterization of Eight Old Sicilian Apple Cultivars Articolo in rivista Vai
2011 EVALUATION OF FRUIT QUALITY IN LOQUAT USING BOTH CHEMICAL AND SENSORY ANALYSES Articolo in rivista Vai
2011 Attitudine alla trasformazione in sidro di varietà di mele autoctone siciliane Articolo in rivista Vai
2011 Giberellic acid and flower bud development in loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) Articolo in rivista Vai
2010 Utilizzo alternativo dei frutti di vecchie varietà di melo siciliane mediante trasformazione in sidro eedings Vai
2010 Prove di sidrificazione da cv di mele autoctone siciliane eedings Vai
2010 Dinamiche microbiche durante le fermentazioni delle olive da tavola siciliane eedings Vai
2010 Naso Elettonico con sensori MOS per discriminare 3 cultivar di Eriobotrya japonica Lindl. eedings Vai
2010 Growth, Yield and Fruit Quality of 'Peluche' Loquat under Windbreak Nets. eedings Vai
2010 Evaluation of Fruit Quality in Loquat Using Both Chemical and Sensory Analyses. eedings Vai
2010 Effects of Gibberellic Acid on flowering in loquat eedings Vai
2010 The influence of climatic sprout and shoot characteristics in loquat eedings Vai
2010 Caratteristiche pomologiche e sensoriali di frutti di melo coltivati in regime biologico. eedings Vai
2010 Two new apricot varieties Articolo in rivista Vai
2010 Fruit physical, chemical and aromatic attributes of early, intermediate and late apricot cultivars Articolo in rivista Vai
2010 Fruit Quality Traits of Two Apricot Cultivars Articolo in rivista Vai
2010 Study of green Sicilian table olive fermentations through microbiological, chemical and sensory analyses Articolo in rivista Vai
2010 Qualità dei frutti di Mango prodotti in Sicilia eedings Vai
2010 Valorizzazione della biodiversità frutticola in Sicilia: caratterizzazione qualitativa di vecchie varietà di melo. eedings Vai
2009 Valutazione qualitativa di pesche e nettarine a maturazione tardiva in Sicilia eedings Vai
2009 Efecto del ácido giberélico en la inibicíon de la floración del níspero japonés. eedings Vai
2009 Scelta delle varietà di melo nella nuova melicoltura meridionale eedings Vai
2009 L'uso congiunto dell'analisi strumentale e sensoriale per la valutazione di pesche, nettarine e albicocche eedings Vai
2009 Liste varietali: Melo Articolo in rivista Vai
2009 Liste varietali 2009 del melo tra club varietali e ticchiolatura resistenti. Articolo in rivista Vai
2009 Naso elettronico con sensori Mos per discriminare 3 cultivar di Eriobotrya japonica Lindl. eedings Vai
2008 Fruit quality traits of six ancient apple Sicilian cultivars. eedings Vai
2008 Two new apricot varieties eedings Vai
2008 Fruit quality of two apricot cultivars eedings Vai
2008 Qualità e profilo aromatico dei frutti di Annurca sottoposti ad arrossamento in melaio eedings Vai
2008 Fruit quality evolution of different olive table cultivars during fermentation. eedings Vai
2008 Valutazione qualitativa di pesche e nettarine a maturazione tardiva in Sicilia eedings Vai
2008 Productive and vegetative responses of 'Gala' and 'Fuji' apple trees under controlled irrigation strategies eedings Vai
2008 Effetto del PRD (Partial Rootzone Drying)sulla composizione della frazione volatile di mele ‘Pink Lady’ Articolo in rivista Vai
2008 Fruit quality and volatile fraction of 'Pink Lady' apple trees in response to rootstock vigor and partial rootzone drying Articolo in rivista Vai
2008 Effect of foliar nutrition on olive oil characteristics in cv 'Nocellara del Belice' eedings Vai
2008 Effects of partial rootzone drying and rootstock vigour on growth and fruit quality of 'Pink Lady' apple trees in Mediterranean environments Articolo in rivista Vai
2008 Fruit quality and aroma of tree ripe and detached, sun-exposed ‘Annurca’ apples eedings Vai
2008 Valutazione di cv di pesco, nettarine ed albicocco mediante parametri strumentali e sensoriali. eedings Vai
2007 Changes in quality parameters and volatile aroma compounds in "Fairtime" Peach during fruit development and ripening. Articolo in rivista Vai
2007 Evolution of Yeast population durino the manufacturing of table olives from different sicilian cultivars monitored through rDNA its analysis. eedings Vai
2007 Caratterizzazione qualitativa e della frazione aromatica dei frutti in diverse cultivar di albicocco Articolo in rivista Vai
2007 Performance vegeto-produttiva di alberi di melo 'Pink Lady' innestati su M.9 e MM.106 e sottoposti ad irrigazione di una porzione dell'apparato radicale eedings Vai
2007 Fruit quality and flavor compounds before and after commercial harvest of the late-ripening ‘Fairtime’ peach cultivar Articolo in rivista Vai
2007 Studies by SPME-GC/MS on aroma compounds of sixteen different apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars eedings Vai
2007 Growth, fruit yield and quality of ‘Golden Delicious’ apple trees under fixed partial rootzone drying Articolo in rivista Vai
2007 Caratterizzazione qualitativa e della frazione aromatica dei frutti in diverse cultivar di albicocco eedings Vai
2007 MERCATO TURISTICO E SOSTENIBILITA’ DELLO SVILUPPO LOCALE NELL’AREA DELLE MADONIE Comuni del Progetto Integrato Territoriale - PIT 31 – Sicilia Monografia Vai
2006 Seasonal changes of calcium content in early and late peach cultivars eedings Vai
2006 Shoot growth, crop load, and fruit quality within vase-shaped canopies of ‘Fairtime’ peach trees Articolo in rivista Vai
2006 Variazione della componente aromatica di mele “Pink Lady” in risposta al vigore del portinnesto e agli apporti idrici. eedings Vai
2005 Scelte varietali del melo Articolo in rivista Vai
2005 Vertical distribution of crop load and fruit quality within vase- and Y-shaped canopies of ‘Elegant Lady’ peach Articolo in rivista Vai
2004 Influenze del portinnesto di pompelmo sulla qualità dei frutti di mandarino tardivo di ciaculli. eedings Vai
2004 Effetto della concimazione fogliare e del diradamento sulla qualità delle uve di cabernet souvignon eedings Vai
2002 Effect of foliar nutrition on peach (Prunus persica L. Batsch) yield and fruit quality as related to different crop loads Articolo in rivista Vai