Salta al contenuto principale
Passa alla visualizzazione normale.

ANTONIO ALFONZO

Pubblicazioni

Data Titolo Tipologia Scheda
2020 Persistence of a mixed lactic acid bacterial starter culture during lysine fortification of sourdough breads by addition of pistachio powder Articolo in rivista Vai
2020 Evaluation of the fermentation dynamics of commercial baker’s yeast in presence of pistachio powder to produce lysine-enriched breads Articolo in rivista Vai
2019 Sustainable sparkling base wines obtained from waste matrices of the wine and honey supply chain Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2019 Le proprietà sensoriali delle birre artigianali legate ai microrganismi della fermentazione Articolo in rivista Vai
2019 Insights Into the Cultivable Microbial Ecology of “Manna” Ash Products Extracted From Fraxinus angustifolia (Oleaceae) Trees in Sicily, Italy Articolo in rivista Vai
2019 Characteristics of sourdoughs and baked pizzas as affected by starter culture inoculums Articolo in rivista Vai
2019 Evolution of lactic acid bacterial populations during lysine fortification of sourdough breads by addition of pistachio powder Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2019 Fermented Honey and Manna Ash Products: Novel Ecological Niches of Wine Yeasts Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2019 Use of selected indigenous yeasts from racemes of Grillo grape variety to improve the production of sparkling base wine Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2019 Microbiological characteristics of compost produced from dairy and wine by-products Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2018 Influence of salt of different origin on the microbiological characteristics, histamine generation and volatile profile of salted anchovies (Engraulis encrasicolus L.) Articolo in rivista Vai
2018 Pathogenicity and possible biological control of fungi associated to Botryosphaeria dieback of grapevine in Western Sicily Abstract in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2018 Strategie microbiologiche per la produzione di vini base ad elevata acidità da racemi della cultivar Grillo per l’ottenimento di spumanti siciliani Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2018 Performances of Different Metabolic Lactobacillus Groups During the Fermentation of Pizza Doughs Processed from Semolina Articolo in rivista Vai
2018 Approaches to improve the growth of the starter lactic acid bacterium OM13 during the early stages of green Spanish-style table olive production Articolo in rivista Vai
2018 Shelf life evaluation of fresh-cut red chicory subjected to different minimal processes Articolo in rivista Vai
2018 Utilizzo della tecnica F.I.S.H. (Fluorescence In Situ Hybridization) per la localizzazione di batteri endogeni nel lievito Issatchenkia Terricola Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2018 La macerazione post-fermentativa prolungata come strategia innovativa per il miglioramento dei vini rossi Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2017 Production of the Sicilian distillate “Spiritu re fascitrari” from honey byproducts: An interesting source of yeast diversity Articolo in rivista Vai
2017 Evaluation of different conditions to enhance the performances of Lactobacillus pentosus OM13 during industrial production of Spanish-style table olives Articolo in rivista Vai
2017 Effect of the lemon essential oils on the safety and sensory quality of salted sardines (Sardina pilchardus Walbaum 1792) Articolo in rivista Vai
2017 Effects of irrigation treatments on the quality of table olives produced with the Greek-style process Articolo in rivista Vai
2017 Monitoring of wheat lactic acid bacteria from the field until the first step of dough fermentation Articolo in rivista Vai
2017 Combined approach for the investigation of dominant fermenting microbiota in two traditional sourdoughs produced in sicily Articolo in rivista Vai
2016 Jaminaea phylloscopi sp. Nov. (microstromatales), a basidiomycetous yeast isolated from migratory birds in the mediterranean basin Articolo in rivista Vai
2016 Effect of the mechanical harvest of drupes on the quality characteristics of green fermented table olives Articolo in rivista Vai
2016 Development of a method for the direct fermentation of semolina by selected sourdough lactic acid bacteria Articolo in rivista Vai
2016 The wine: typicality or mere diversity? The effect of spontaneous fermentations and biotic factors on the characteristics of wine Articolo in rivista Vai
2016 Valorization of indigenous dairy cattle breed through salami production Articolo in rivista Vai
2016 Effect of Vibration on the Quality of Strawberry Fruits Caused by Simulated Transport Articolo in rivista Vai
2016 Industrial application of selected lactic acid bacteria isolated from local semolinas for typical sourdough bread production Articolo in rivista Vai
2015 Biological activity of Bacillus spp. evaluated on eggs and larvae of red palm weevil Rhynchophorus ferrugineus Articolo in rivista Vai
2015 Codominance of Lactobacillus plantarum and obligate heterofermentative lactic acid bacteria during sourdough fermentation Articolo in rivista Vai
2015 Identification of Acremonium isolates from grapevines and evaluation of their antagonism towards Plasmopara viticola Articolo in rivista Vai
2015 An innovative method to produce green table olives based on "pied de cuve" technology Articolo in rivista Vai
2015 The migratory birds: novel ecological niche of fungal diversity? Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2014 Cultivable microorganisms associated with honeys of different geographical and botanical origin Articolo in rivista Vai
2014 Attività antifungina e composizione chimica di oli essenziali estratti da agrumi coltivati in Sicilia. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2013 An integrated technological approach to the selection of lactic acid bacteria of flour origin for sourdough production Articolo in rivista Vai
2013 Ecologia delle popolazioni lattiche associate alle farine di frumento e studio delle attitudini tecnologiche per la produzione di impasti acidi Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2013 Diversity and technological potential of lactic acid bacteria of wheat flours Articolo in rivista Vai
2013 Filamentous Fungi transported by birds during migration across the mediterranean Sea. Articolo in rivista Vai
2012 Antifungal peptides produced by Bacillus amyloliquefaciens AG1 active against grapevine fungal pathogens Articolo in rivista Vai
2012 A simple and rapid DNA extraction method from leaves of grapevine suitable for polymerase chain reaction analysis. Articolo in rivista Vai
2011 DISTRIBUTION OF BOTRYOSPHAERIACEAE SPECIES ASSOCIATED WITH GRAPEVINE DECLINE IN WESTERN SICILY. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2010 Presence of endophytic bacteria in Vitis vinifera leaves as detected by fluorescence in situ hybridization. Articolo in rivista Vai
2010 Sull'antagonismo in vivo ed in vitro di Acremonium byssoides, endofita in Vitis vinifera, nei confronti di Plasmopara viticola Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2010 Studio delle popolazioni di aspergilli e penicilli in uve della sicilia occidentale Articolo in rivista Vai
2010 Sull'antagonismo in vivo e in vitro di Acremonium byssoides, endofita in Vitis vinifera, nei confronti di Plasmopara viticola Abstract in rivista Vai
2010 Alterazioni del legno della vite: prime osservazioni in areali della Sicilia occidentale Articolo in rivista Vai
2009 Epidemiological study of Lasiodiplodia theobromae in a sicilian vineyard. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2009 Antagonistic activity of Bacillus subtilis strain AG1 against fungal microorganisms associated with Vitis vinifera. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2009 First observations on the interaction between Lasiodiplodia Theobromae and Epicoccum purpurascens, both endophytes in grapevine buds Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2009 Study of the variability of an endophytic Acremonium population in symptomless grapevines. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2009 Antimycotic activity of Bacillus amyloliquefaciens against fungi of vineyards soil origin Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2009 Antagonism of Bacillus subtilis strain AG1 against vine wood fungal pathogens Articolo in rivista Vai
2008 "In vitro" antagonism of a grapevine endophytic bacillus subtilis strain towards "esca" fungi Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2008 Alterazioni del legno della vite: prime osservazioni in areali della Sicilia occidentale. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2008 Indagine sulla dinamica di presenza delle popolazioni di aspergilli e penicilli in vigneti della Sicilia occidentale Articolo in rivista Vai
2008 Antagonism of the endophytic Bacillus subtilis strain AG1 to fungal pathogens that cause tracheomycotic deterioration of wine wood Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2008 Specie di Trichoderma associate alla "muffa verde" di Pleurotus ostreatus. Articolo in rivista Vai
2008 Interaction between Acremonium byssoides and Plasmopara viticola in Vitis vinifera. Articolo in rivista Vai
2008 Preliminary studies on "esca" disease in Sicilian vineyards Articolo in rivista Vai
2008 Studio delle popolazioni di aspergilli e penicilli in uve della Sicilia occidentale Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2007 Preliminary studies on "esca" disease in Sicilian vineyards. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2007 "In vitro" antagonism of a grapevine endophytic Bacillus subtilis strain towards "esca" fungi. Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2006 Indagine sulla dinamica di presenza in campo delle popolazioni di aspergilli e penicilli in vigneti della Sicilia occidentale Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2006 Plasmopara viticola: three decades of observation in Sicily Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2006 Specie di Trichoderma associate alla produzione di Pleurotus ostreatus Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2005 Aspergillia and Penicillia on grapes in some Sicilian vineyards Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2005 "In vitro" antagonism towards Plasmopara viticola from an endophyte Acremonium sp. in grapevine Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2004 Ulteriori osservazione sull'interazione tra Acremonium sp., Vitis vinifera e Plasmopara viticola Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2004 Evoluzione di Acremonium sp., endofita in tessuti fogliari di Vitis vinifera, durante la patogenesi di Plasmopara viticola Articolo in rivista Vai
2004 On Acremonium sp., endophytic in grape leaves and antagonistic to the downy mildew agent Plasmopara viticola: chimical structure and activity of acremonines A and B Proceedings (TIPOLOGIA NON ATTIVA) Vai
2003 Breve nota: funghi associati a marciumi anomali in acini d'uva. Articolo in rivista Vai