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GIUSEPPE SORTINO

Curriculum e ricerca

Insegnamenti

Anno accademico Codice della materia Nome della materia CFU Corso di studi
2023/2024 12590 FRUTTICOLTURA BIOLOGICA 9 SCIENZE E TECNOLOGIE AGRARIE
2023/2024 18519 PRODUZIONI E BIODIVERSITÀ DELLE COLTURE ARBOREE DA FRUTTO 6 SCIENZE E TECNOLOGIE AGROALIMENTARI

Pubblicazioni

Data Titolo Tipologia Scheda
2024 Effect of antioxidant agents on sensory profile of some aromatic fresh-cut peaches Articolo in rivista Vai
2023 Da scarto alimentare a nuova risorsa una seconda vita per i piccoli frutti Articolo in rivista Vai
2023 Dai semi di nespolo un film biosostenibile per aumentare la shelf-life del lampone Articolo in rivista Vai
2023 Mango di IV gamma: come valorizzarne la shelf life utilizzando un rivestimento commestibile a base di olio essenziale estratto dalle foglie del Neem. Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 La coltivazione sotto rete o film plastico a copertura parziale non altera l’attività fotosintetica o i tratti qualitativi del mango “Kensington Pride” Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2023 Color and sensory changes in fresh cut pear during storage comparing ‘Coscia’ and ‘Butirra’, cultivated in southern Italy Articolo in rivista Vai
2023 Tray-drying is a new way to valorise white-fleshed peach fruit Articolo in rivista Vai
2023 Use of xanthan gum and calcium ascorbate to prolong cv. Butirra pear slices shelf life during storage Articolo in rivista Vai
2023 Effects of xanthan gum and calcium ascorbate treatments on color and nutritional quality of fresh cut pear fruit Articolo in rivista Vai
2023 Pere di IV gamma: la qualità dipende anche dal film edibile Articolo in rivista Vai
2022 The Use of Opuntia ficus-indica Mucilage and Aloe arborescens as Edible Coatings to Improve the Physical, Chemical, and Microbiological Properties of ‘Hayward’ Kiwifruit Slices Articolo in rivista Vai
2022 Genotype influence on shelf life behaviour of minimal processed loquat (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) fruit: the role of sugar, acid organics and phenolic compounds Articolo in rivista Vai
2022 Calcium Ascorbate Coating Improves Postharvest Quality and Storability of Fresh-Cut Slices of Coscia and Abate Fétel Pears (Pyrus communis L.) Articolo in rivista Vai
2022 Use of chemical treatments to reduce browning color of white fresh-cut peaches, harvested in summer and late crop Articolo in rivista Vai
2022 Effect of mucilage edible coating on fresh-cut nectarine cultivar ‘Big Bang’ Articolo in rivista Vai
2022 Introduction: The Impact of the COVID-19 Pandemic on the Agri-food Supply Chain Capitolo o Saggio Vai
2022 Fresh-Cut Mangoes: How to Increase Shelf Life by Using Neem Oil Edible Coating Articolo in rivista Vai
2022 Use of xanthan gum as edible coating to prolong shelf life of cactus pear fruit Articolo in rivista Vai
2022 The role of mucilage of Opuntia ficus-indica Mill. on sweet cherry fruit during storage Articolo in rivista Vai
2022 Effects of combinational use of controlled atmosphere, cold storage and edible coating applications on shelf life and quality attributes of fresh-cut persimmon fruit Articolo in rivista Vai
2022 Ficodindia Capitolo o Saggio Vai
2021 Qualitative traits and shelf life of fig fruit (cv Melanzana) treated with Aloe vera gel coating Articolo in rivista Vai
2021 Study on consumer preferences for quality attributes of fig fruit after storage at room temperature Articolo in rivista Vai
2021 Effects of Modified Atmosphere Packaging and Chitosan Treatment on Quality and Sensorial Parameters of Minimally Processed cv. ‘Italia’ Table Grapes Articolo in rivista Vai
2021 The effect of two growth bio regulators on the physiological, phenological and qualitative parameters of peach tree production Articolo in rivista Vai
2021 Effect of Different Modified Atmosphere Packaging on the Quality of Mulberry Fruit (Morus alba L. cv Kokuso 21) Articolo in rivista Vai
2021 Postharvest quality and sensory attributes of organically grown Ficus carica L Articolo in rivista Vai
2021 Effects of Argon-Based and Nitrogen-Based Modified Atmosphere Packaging Technology on the Quality of Pomegranate (Punica granatum L. cv. Wonderful) Arils Articolo in rivista Vai
2021 The use of MAP for maintaining quality of ‘Bifara’ fig fruits Articolo in rivista Vai
2021 Aloe-based edible coating to maintain quality of fresh-cut italian pears (Pyrus communis L.) during cold storage Articolo in rivista Vai
2021 Non-destructive determination of ‘Big Bang’ nectarine quality and harvest maturity Articolo in rivista Vai
2021 New clones and old varieties: Quality of sicilian hillside apple cultivation Articolo in rivista Vai
2021 Effetto di diversi trattamenti Modified Atmosphere Packaging (MAP) sulla qualità di frutti di gelso (Morus alba L. cv Kokuso 21) Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Valutazione dei cambiamenti qualitativi di frutti di pero trattati con edible coating in post-raccolta Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Effetto di tre diversi edible coating a base di gel di Aloe vera sulla qualità di frutti di kiwi di IV gamma Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Pera Coscia siciliana di IV gamma, effetti degli edible coating sulla qualità dei frutti Articolo in rivista Vai
2021 Effetti della tecnologia Modified Atmosphere Packaging a base di argon sulla qualità degli arilli di melograno (Punica granatum L. cv. Wonderful) Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2021 Pomegranate Cultivation in Mediterranean Climate: Plant Adaptation and Fruit Quality of ‘Mollar de Elche’ and ‘Wonderful’ Cultivars Articolo in rivista Vai
2020 Physicochemical, Nutraceutical and Sensory Traits of Six Papaya (Carica papaya L.) Cultivars Grown in Greenhouse Conditions in the Mediterranean Climate Articolo in rivista Vai
2020 Use of Aloe vera gel-based edible coating with natural anti-browning and anti-oxidant additives to improve post-harvest quality of fresh-cut 'Fuji' apple Articolo in rivista Vai
2020 Food quality, sensory attributes and nutraceutical value of fresh “Osteen” mango fruit grown under mediterranean subtropical climate compared to imported fruit Articolo in rivista Vai
2020 Extending the Shelf Life of White Peach Fruit with 1-Methylcyclopropene and Aloe arborescens Edible Coating Articolo in rivista Vai
2020 Melograno, studio sulla qualità degli arilli con la conservazione in atmosfera modificata Articolo in rivista Vai
2020 The effect of soil volume availability on Opuntia ficus-indica canopy and root growth Articolo in rivista Vai
2020 Tree-Ripe Mango Fruit: Physicochemical Characterization, Antioxidant Properties and Sensory Profile of Six Mediterranean-Grown Cultivars Articolo in rivista Vai
2020 Effect of three different aloe vera gel-based edible coatings on the quality of fresh-cut “Hayward” kiwifruits Articolo in rivista Vai
2020 Influenza dei fattori preraccolta sulla qualità e sulle performance Capitolo o Saggio Vai
2020 Postharvest Application of Aloe vera Gel-Based Edible Coating to Improve the Quality and Storage Stability of Fresh-Cut Papaya Articolo in rivista Vai
2019 Food quality and nutraceutical value of nine cultivars of mango (Mangifera indica L.) fruits grown in Mediterranean subtropical environment Articolo in rivista Vai
2019 EFFECT OF FRUIT-SET TIME ON THE QUALITY PERFORMANCE OF ANNONA CHERIMOLA MILL. FRUIT Articolo in rivista Vai
2019 Root growth and soil carbon turnover in Opuntia ficus-indica as affected by soil volume availability Articolo in rivista Vai
2019 Yield, pomological characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of Annona cherimola Mill. Grown in mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2019 La coltivazione del melograno in Sicilia: qualità dei frutti e adattamento di due cultivar Articolo in rivista Vai
2019 Effect of 1-methylcyclopropene on cactus pear fruit at different maturity stages during storage Articolo in rivista Vai
2019 The effect of soil volume on the growth of roots and canopy of Opuntia ficus-indica Articolo in rivista Vai
2019 Citrus History, Taxonomy, Breeding, and Fruit Quality Articolo in rivista Vai
2019 Realizzazione, configurazione e gestione degli impianti frutticoli Capitolo o Saggio Vai
2019 Chemical–physical characteristics, polyphenolic content and total antioxidant activity of three Italian-grown pomegranate cultivars Articolo in rivista Vai
2018 Fresh-cut storage of fruit and fresh-cuts affects the behaviour of minimally processed Big Bang nectarines ( Prunus persica L. Batsch) during shelf life Articolo in rivista Vai
2018 Consumer acceptance and primary drivers of liking for small fruits Articolo in rivista Vai
2018 Effect of low SO2 postharvest treatment on quality parameters of ‘Italia’ table grape during prolonged cold storage Articolo in rivista Vai
2018 Effects of gellan-based coating application on litchi fruit quality traits Articolo in rivista Vai
2018 Quality changes in fresh-cut mango cubes submitted to different gas partial pressure of active MAPs Articolo in rivista Vai
2018 La coltivazione della Papaya in Sicilia: qualità dei frutti e prospettive Articolo in rivista Vai
2018 Evaluation of quality attributes and consumer preference of fresh or imported mangoes in Italy Articolo in rivista Vai
2018 Split water application for a water supply reduction in Callistemon Citrinus pot plant Articolo in rivista Vai
2018 Le pesche di Leonforte, tradizione e apprezzamento dei mercati Articolo in rivista Vai
2018 La confezione in atmosfera controllata migliora la qualità post-raccolta del lici Articolo in rivista Vai
2018 Frigoconservazione ed edible coating per la conservazione post-raccolta dei frutti della pesca Settembrina Articolo in rivista Vai
2018 Pasta experience: Eating with the five senses - a pilot study Articolo in rivista Vai
2017 The effectiveness of Opuntia ficus-indica mucilage edible coating on postharvest maintenance of ‘Dottato’ fig (Ficus carica L.) fruit Articolo in rivista Vai
2017 Postharvest quality and sensory attributes of ‘Pesca di Bivona’ peaches (Prunus persica L.) during storage Articolo in rivista Vai
2017 Shelf-life and quality of fresh-cut peach Cv 'Ruby Rich' at different maturity stage Articolo in rivista Vai
2017 Quality changes of tropical and subtropical fresh-cut fruits mix in modified atmosphere packaging Articolo in rivista Vai
2017 Postharvest application of sulphur dioxide fumigation to improve quality and storage ability of "red globe" grape cultivar during long cold storage Articolo in rivista Vai
2017 Effects of Zinc Foliar Nutrition on ‘Gala’ Apple (Malus Domestica Borkh) Fruit Quality Articolo in rivista Vai
2017 Consumer assessment on sensory attributes of fresh table grapes cv 'Italia' and 'Red Globe' after long cold storage treatment Articolo in rivista Vai
2017 Effects of rapid refrigeration and modified atmosphere packaging on litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit quality traits Articolo in rivista Vai
2017 Innovative techniques to reduce chilling injuries in mango (Mangifera Indica L.) trees under mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2017 Instrumental and sensory evaluation of seven apple (Malus domestica borkh.) cultivars under organic cultivation in Sicily Articolo in rivista Vai
2017 Postharvest quality and sensory attributes of Ficus carica L Articolo in rivista Vai
2017 Consumer preferences for fig fruit (Ficus carica L.) quality attributes and postharvest storage at low temperature by in-store survey and focus group Articolo in rivista Vai
2017 Colture tropicali in clima mediterraneo, ecco il mango “made in Italy” Articolo in rivista Vai
2016 Effetto del trattamento con 1-meticiclopropene su frutti di mango (Mangifera indica L.) della cul ti var Kei tt, conservati a temperatura ambiente eedings Vai
2016 Quality changes during postharvest life in white fleshed peach (Prunus Persica L. Batsch) fruits: Preliminary observations Articolo in rivista Vai
2016 The influence of Opuntia ficus-indica mucilage edible coating on the quality of ‘Hayward’ kiwifruit slices Articolo in rivista Vai
2016 Influence of an evoked pleasant consumption context on consumers’ hedonic evaluation for minimally processed cactus pear (Opuntia ficus-indica) fruit Articolo in rivista Vai
2016 Nuove introduzioni varietali di mango in Sicilia: qualità chimico-fisica e sensoriale dei frutti eedings Vai
2015 POLLEN MORPHOLOGY AND REPRODUCTIVE PERFORMANCES IN OPUNTIA FICUS-INDICA (L.) MILL Articolo in rivista Vai
2015 Effects of modified atmosphere packaging on quality parameters of minimally processed table grapes during cold storage Articolo in rivista Vai
2015 Prediction of Harvest Time in Peach [Prunus persica (L.) Batsch] Fruit Using the DA-Meter Articolo in rivista Vai
2015 Effect of Passive Atmosphere and Chemical Treatment on Fresh Cut of White-Flesh Peach Cultivar ‘Settembrina di Bivona’ Articolo in rivista Vai
2015 Variability of sensory profile and quality characteristics for ‘Pesca di Bivona’ and ‘Pesca di Leonforte’ peach (Prunus persica Batsch) fresh-cut slices during storage Articolo in rivista Vai
2015 Effects of passive and active modified atmosphere packaging conditions on quality parameters of minimally processed table grapes during cold storage Articolo in rivista Vai
2015 Fruit Ripening Evolution in Settembrina di Leonforte and Gialla Tardiva di Leonforte Peach [Prunus persica (L.) Batsch] Ecotypes Articolo in rivista Vai
2015 The influence of harvest period and fruit ripeness at harvest on minimally processed cactus pears (Opuntia ficus-indica L. Mill.) stored under passive atmosphere Articolo in rivista Vai
2015 Il ficodindia, stato attuale e prospettive della coltura e dell’uso dei suoi frutti Articolo in rivista Vai
2015 The Influence of Fruit Ripening Stage at Harvest and Storage Temperature on ‘Bianca di Bivona’ White Flesh Peaches Articolo in rivista Vai
2015 Sensory Evaluation and Suitability for Fresh-Cut Produce of White Peach [Prunus persica (L.) Batsch] ‘Settembrina di Bivona’ Articolo in rivista Vai
2015 Nanoassemblies Based on Supramolecular Complexes of Nonionic Amphiphilic Cyclodextrin and Sorafenib as Effective Weapons to Kill Human HCC Cells Articolo in rivista Vai
2014 Innovative tecniche nella produzione e nella termo conservazione delle uve da tavola in Sicilia Capitolo o Saggio Vai
2014 Effects of 1-Methylcyclopropene on post harvest quality of white flesh loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit. eedings Vai
2014 Evoluzione delle caratteristiche qualitative dell’uva da tavola (Vitis vinifera L.) in IV gamma nel post-raccolta eedings Vai
2014 Evoluzione della maturazione della “Pesca di Bivona” e risposta fisiologica della cv Agostina a differenti temperature di conservazione eedings Vai
2014 Effetto del grado di maturazione sui frutti di ficodindia (O. ficus-indica (L.) Miller) minimamente processati. eedings Vai
2014 Risposte qualitative alla lunga conservazione dell’ Uva Italia in post raccolta eedings Vai
2014 Attitudine alla frigo-conservazione di frutti di pesco (Prunus Persica L. Batsch) a polpa bianca eedings Vai
2014 Verifica dell'attività di promotore nutrizionale e di interruttore di dormienza di due regolatori di crescita in pesco eedings Vai
2014 Manuale tecnico applicativo Progetto: “Innova Uva Mazzarone I.U.M. Capitolo o Saggio Vai
2014 Dry matter accumulation and seasonal partitioning in mature Opuntia ficus-indica (L.) Mill. fruiting trees Articolo in rivista Vai
2014 Effects of 1-methylcyclopropene on postharvest quality of white- and yellow-flesh loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit Articolo in rivista Vai
2013 Evoluzione delle caratteristiche qualitative dei frutti di pesco lungo la filiera con l'ausilio del DA-Meter Abstract in rivista Vai
2013 CO2 uptake of Opuntia ficus-indica (L.) Mill. whole trees and single cladodes, in relation to plant water status and cladode age Articolo in rivista Vai
2013 Fruit ripening evolution in ‘Settembrina di Leonforte’ and ‘Tardiva di Leonforte’ peach (Prunus persica L. Batsch) ecotypes. eedings Vai
2013 The influence of fruit ripening stage at harvest and storage temperature on “Bianca di Bivona” white flesh peaches eedings Vai
2013 Conservazione post-raccolta e analisi sensoriale della pesca di Bivona eedings Vai
2013 Prediction of harvest time in peach (Prunus persica L. Batsch) fruit using the DA-meter eedings Vai
2013 Effect of passive atmosphere and chemical treatment on fresh cut of white flesh peach cultivar Settembrina di Bivona eedings Vai
2013 Indagine sulle pesche di IV gamma della cv Settembrina di Bivona sottoposta a diversi trattamenti antiossidanti eedings Vai
2013 Sensory quality and suitability for conservation of fresh-cut peach (cv Settembrina of Bivona) eedings Vai
2012 FROM FLESH TO JUICE, ONE FRUIT’S EXTRAORDINARY QUALITIES Articolo in rivista Vai
2012 OTTIMIZZAZIONE DEL GRADO DI MATURAZIONE E DELLA FRIGOCONSERVAZIONE DEI FRUTTI DELLA CULTIVAR DI PESCO BIANCA DI BIVONA eedings Vai
2012 Atti del X Convegno AISSA La valorizzazione del territorio agrario e il controllo del degrado del suolo Curatela Vai
2012 L’AMPIA VALENZA ECOLOGICA DELLA CV CERASUOLA DI Olea europaea L.E LO STANDARD QUALITATIVO DEL SUO OLIO EXTRAVERGINE eedings Vai
2012 QUALITÀ SENSORIALE E IDONEITÀ ALLA CONSERVAZIONE DELLA PESCA CV SETTEMBRINA DI BIVONA eedings Vai
2011 Evoluzione della maturazione dei frutti di pesco Settembrina di leonforte e Tardiva di Leonforte. eedings Vai
2011 Utilizzo del DA-Meter nella valutazione qualitativa dei frutti di pesco in Sicilia eedings Vai
2011 Evoluzione delle caratteristiche qualitative dei frutti di pesco lungo la filiera con l’ausilio del DA-Meter. eedings Vai
2011 COME MASSIMIZZARE LA QUALITÀ DELL’OLIO DI CERASUOLA Articolo in rivista Vai
2010 THE BOTANICAL GARDEN OF MEDITERRANEAN SPECIES OF AGRIGENTO WITH REFERENCE TO THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT Articolo in rivista Vai
2007 THE “BIOTECHNICAL” ROLE OF SALSOLA AGRIGENTINA GUSS. IN THE ENVIRONMENT PLANNING AS A CONSERVATION STRATEGY eedings Vai
2006 IL POTENZIALE FITOALIMURGICO DI INTERESSE ORTICOLO DELLA FLORA SICULA: Osservazioni sull’autoecologia di alcune specie eduli appartenenti alle famiglie delle Liliaceae, Brassicaceae, Orchidaceae e Boraginaceae. Altro Vai