Salta al contenuto principale
Passa alla visualizzazione normale.

ETTORE BARONE

Curriculum e ricerca

Insegnamenti

Anno accademico Codice della materia Nome della materia CFU Corso di studi
2023/2024 02078 COLTIVAZIONI ARBOREE 9 SCIENZE E TECNOLOGIE AGRARIE
2023/2024 18998 FOOD AND BEVERAGE (MODULO) 4 TOURISM SYSTEMS AND HOSPITALITY MANAGEMENT

Pubblicazioni

Data Titolo Tipologia Scheda
2022 Dietary Patterns at the Individual Level through a Nutritional and Environmental Approach: The Case Study of a School Canteen Articolo in rivista Vai
2022 Unlocking Plum Genetic Potential: Where Are We At? Review essay (rassegna critica) Vai
2022 Table-Grape Cultivation in Soil-Less Systems: A Review Review essay (rassegna critica) Vai
2021 Can the caper (Capparis spinosa l.) still be considered a difficult-to-propagate crop? Review essay (rassegna critica) Vai
2021 Cover Crop and Pruning Residue Management to Reduce Nitrogen Mineral Fertilization in Mediterranean Vineyards Articolo in rivista Vai
2021 Cover crop management and water conservation in vineyard and olive orchards Articolo in rivista Vai
2020 First assessment of natural regeneration and seed dispersal of Persian walnut (Juglans regia L.) in Mediterranean agroecosystems Articolo in rivista Vai
2020 Il settore dell’olivicoltura da tavola in Italia: Situazione e prospettive Monografia Vai
2020 In vitro rooting of capparis spinosa L. As affected by genotype and by the proliferation method adopted during the multiplication phase Articolo in rivista Vai
2019 Ornacitrus: Citrus plants (Citrus spp.) as ornamentals Articolo in rivista Vai
2019 Advances in cultivation of almonds: effects of genotypes, environment and cultural techniques Capitolo o Saggio Vai
2019 In Vitro Regeneration of Capparis spinosa L. by Using a Temporary Immersion System Articolo in rivista Vai
2018 Sustainability of pistachio production (Pistacia vera L.) under supplemental irrigation in a Mediterranean climate Articolo in rivista Vai
2017 Postharvest quality and sensory attributes of Ficus carica L Articolo in rivista Vai
2017 Effects of 1-MCP on post harvest quality and internal browning of white-flesh loquat fruit during cold storage Articolo in rivista Vai
2016 Use of fortified pied de cuve as an innovative method to start spontaneous alcoholic fermentation for red winemaking Articolo in rivista Vai
2016 Quality evaluation of "Tardivo di Ciaculli" mandarins in post-harvest processing on an industrial scale using a portable Vis/NIR device Articolo in rivista Vai
2015 Effectiveness of incentives for agri-environment measure in Mediterranean degraded and eroded vineyards eedings Vai
2015 Seasonal effects on mortality rates and resprouting of stems treated with glyphosate in the invasive tree of heaven (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) Articolo in rivista Vai
2015 Towards More Efficient Incentives for Agri-environment Measures in Degraded and Eroded Vineyards Articolo in rivista Vai
2015 Variability of sensory profile and quality characteristics for ‘Pesca di Bivona’ and ‘Pesca di Leonforte’ peach (Prunus persica Batsch) fresh-cut slices during storage Articolo in rivista Vai
2015 1-Methylcyclopropene Delays Ripening and Improves Postharvest Quality of White Flesh Loquat Articolo in rivista Vai
2014 The Italian Almond Industry: New Perspectives and Ancient Tradition Articolo in rivista Vai
2014 Improvement in yield and fruit size and quality of the main Italian table olive cultivar 'Nocellara del Belice' Articolo in rivista Vai
2014 Microbiological and chemical monitoring of Marsala base wine obtained by spontaneous fermentation during large-scale production Articolo in rivista Vai
2013 First results on the phenotypic analysis of wild and cultivated species of Pyrus in Sicily Articolo in rivista Vai
2013 First results on the phenotypic analysis of wild and cultivated species of Pyrus in Sicily Articolo in rivista Vai
2013 Cenni storici sulla frutticoltura delle isole della Sicilia. Capitolo o Saggio Vai
2012 Struttura dell'albero: strutture epigee Capitolo o Saggio Vai
2012 Il settore dell'olivicoltura da tavola in Italia: situazione e prospettive Monografia Vai
2012 AILANTHUS ALTISSIMA (MILL.) SWINGLE (Simaroubaceae) IN SICILIA E CENNI STORICI SULLA SUA INTRODUZIONE IN ITALIA Articolo in rivista Vai
2011 L'olivicoltura da tavola in Italia: forte interazione varietà/ambiente Articolo in rivista Vai
2011 Il ruolo delle tecniche colturali nell'olivicoltura da tavola Articolo in rivista Vai
2009 Toward the definition of a carbon budget model: seasonal variation and temperature effect on respiration rate of vegetative and reproductive organs of pistachio trees (Pistacia vera) Articolo in rivista Vai
2009 Caratteristiche botaniche. Capitolo o Saggio Vai
2009 Esigenze bio-termiche e stima del periodo di sviluppo del frutto in cultivar di pesco a differente epoca di maturazione eedings Vai
2009 Olivicoltura da mensa Capitolo o Saggio Vai
2008 Horticultural management of pistachio orchards to increase productivity and fruit quality under the prevailing conditions of the mediterranean climate eedings Vai
2008 Il pistacchio in Italia: interventi agronomici e tecnici per il miglioramento della coltura Articolo in rivista Vai
2008 La fertilità delle piante arboree da frutto Articolo in rivista Vai
2008 Vegetative growth, phenology, yield and fruit quality of "Bianca" pistachio (Pistacia vera L:) trees as affected by the rootstock eedings Vai
2008 Effect of foliar nitrogen fertilization onto vegetative and productive behaviour of "Nocellara del Belice" table olive trees eedings Vai
2008 Effect of thinning with NAA onto vegetative and productive behaviour of "Nocellara del Belice" table olive trees eedings Vai
2008 Effetto di differenti sistemi di impianto sulo sviluppo e produttività del noce da legno in Sicilia eedings Vai
2008 Fruit qualitive variation in several pistachio cultivars in the time-course of storage eedings Vai
2007 Misura e modellizzazione del bilancio stagionale di carbonio in rami carichi e scarichi di Pistacchio (Pistacia vera L.) eedings Vai
2007 Frutti di pistacchio a confronto in fase di conservazione Articolo in rivista Vai
2007 EFFETTI DELL'IDROGENO CIANAMIDE SUL CICLO VEGETATIVO E RIPRODUTTIVO DEL PISTACCHIO Articolo in rivista Vai
2007 Immagini dell'arboricoltura siciliana. Cinquant'anni ed oltre di attività di ricerca sulle colture arboree in Sicilia Curatela Vai
2007 VALUTAZIONE QUALITATIVA SU 3 CULTIVAR DI PISTACCHIO DI DIVERSA ORIGINE GEOGRAFICA Articolo in rivista Vai
2007 I contributi di Minà Palumbo all'agricoltura siciliana Articolo in rivista Vai
2007 Controllare l'alternanza per migliorare i pistacchi Articolo in rivista Vai
2007 Variazioni qualitative dei frutti di diverse cultivar di pistacchio nel corso della conservazione eedings Vai
2006 Identification of olive (Olea europaea L.) genotypes using SSR and RAPD markers. eedings Vai
2006 Assessment of soil fertility variation in an olive orchard and its influence on olive tree nutrition. eedings Vai
2006 Ogm: prudenza senza preconcetti. Articolo in rivista Vai
2006 The Sicilian Peach (Prunus persica L. Batsch) Germplasm: Horticultural Characteristics and Sanitary Status. eedings Vai
2005 Control of Alternate Bearing in Pistachio (Pistacia vera L.) Manipulation of the Vegetative and Reproductive Cycle. eedings Vai
2005 Manipulation of the vegetative and reproductive cycle of pistachio (Pistacia vera L.) Articolo in rivista Vai
2005 The Sicilian Peach (Prunus persica L. Batsch) Germplasm: Phenological, Morphological and Horticultural Diversity and Sanitary Status eedings Vai
2005 Vegetative growth, phenology, yield and fruit quality of "Bianca" Pistachio (Pistacia vera L.)trees as affected by the rootstock eedings Vai
2005 Effect of rootstock on growth, yield and fruit characteristics in cv 'Bianca' pistachio (Pistacia vera L.) trees Contributo in atti di convegno pubblicato in rivista Vai
2005 Modeling the seasonal carbon balance of Pistachio (Pistacia vera L.): the effect of crop load eedings Vai
2004 Caratterizzazione di genotipi di olivo (Olea europaea L.) per mezzo di marcatori molecolari SSR e RAPD eedings Vai
2004 Manipolazione del ciclo vegeto-produttivo del pistacchio ( Pistacia vera L.) Contributo in atti di convegno pubblicato in volume Vai
2004 Histological studies on pistacio vegetative organs as related to fructification Articolo in rivista Vai
2004 The pistachio industry in Italy: current situation and prospects Articolo in rivista Vai
1998 Effect of rootstock on trunk growth and foliar mineral content in cv. Bianca pistachio (Pistacia vera L.) trees Contributo in atti di convegno pubblicato in rivista Vai